Novice

Novice

NAVADNE BOROVNICE (Vaccinium myrtillus)

Novice
featured image

Borovnice – ime marsikomu obudi spomin na otroštvo: na utrudljivo nabiranje, vijolične roke, ki so »izdajale« nabiralca še nekaj dni, na vijolično obarvana usta, zobe in jezik ter na izvrsten in nepozaben okus sladkanih borovnic. Nekoč so imele večjo vlogo, ker so na nekaterih območjih kjer so jih nabirali, predstavljale pomemben vir dohodka.

Borovnice so ena izmed predstavnic družine vresovk. Črnice kakor nekateri tudi imenujejo borovnice rastejo na svetlih gozdnih tleh, glede rastišča niso preveč zahtevne, slabše pa uspevajo v gojenih vrtovih. So majhni črnomodri biseri s sivkastim poprhom značilnega kiselkasto sladkega okusa.

Rastejo po gozdovih in planjavah srednje in severne Evrope. Razširjene so kot podrast v gozdovih v predalpskem svetu. V Sloveniji jih najdemo skoraj povsod.

Navadne borovnice so pri nas na voljo od julija do septembra. Tiste, ki pa jih lahko kupimo celo leto, so vzgojene na plantažah in do nas prepotujejo precej dolgo pot.

Borovnice niso primerne za daljše shranjevanje in transport. Pri nakupu moramo biti pozorni, da so plodovi čvrsti, napeti, temno obarvani in da niso zmečkani.

Zrele borovnice so pomemben vir vitamina C, železa in vlaknin (pektin). Vsebujejo tudi antociane, ki so učinkoviti pri okužbah z nekaterimi bakterijami (npr. Escherichia coli), ki je pogosta povzročiteljica prebavnih motenj. Antocian mirtilin daje značilno modro barvo borovnic.

100g borovnic vsebuje:

  • 14 g ogljikovih hidratov
  • 0,6g beljakovin
  • 7g vlaknin

Energijska vrednost 100g borovnic je 57kcla/240kJ.

V kolikor smo s sprehoda po gozdu prišli domov s precejšnjo količino borovnic se moramo kar hitro odločiti kaj bomo z njimi. Seveda, kot prvo se jih bomo do sitega najedli, iz preostalih pa ali skuhali marmelado ali pripravil pecivo ali jih posušili ali jih predelali v sok, sirup ali pripravili borovničev liker – šilce likerja po obroku, pospešuje prebavo ali pripravili kompot Prenesejo tudi zamrzovanje. Najprej jih porazdelimo po pladnju in zamrznemo (da se ne sprimejo) in šele potem jih damo v vrečke za zamrzovanje.

Za konec pa priljubljen recept:

Za 1 osebo potrebujemo:

  • 200g svežih borovnic
  • 2dcl delno posnetega mleka (1,6 %)
  • 1 žlico sladkorja (lahko tudi ne)

Borovnice potresemo s sladkorjem in postavimo za eno uro v hladilnik. Potem dolijemo hladno mleko in postrežemo kot kompot. Primeren je kot dopoldanska ali popoldanska malica ali pa kot sladica.

S tem pokrijemo tretjino dnevnih potreb po vitaminu C, energijska vrednost obroka znaša 246kcal/1028kJ, vnesemo 47g ogljikovih hidratov, 7,6g beljakovin, 3,2g maščob in 14g prehranskih vlaknin.

Če sladkorja ne dodamo, znaša energijska vrednost 206kcal/861kJ, vnesemo 37g ogljikovih hidratov, 7,6g beljakovin, 3,2g maščob in 14g prehranskih vlaknin.

Kadar ponudimo borovnice z mlekom, povežemo prijetno s koristnim, saj je taka jed primerna še za tako občutljive želodčke.