MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH

1.DEL:
»Dieto brez ogljikovih hidratov, prosim!«
Ta prošnja me je napeljala na to, da pripravim nekaj člankov ne temo hranilnih snovi. Dala sem jim naslov:
MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH.
V člankih bom vijugala med vrstami hranilnih snovi, njihovimi lastnostmi, pomenom oz. vplivom na telo, ter v katerih živilih vse jih najdemo.
Živila vsebujejo hranilne snovi, ki so potrebne za delovanje organizma (rast, razvoj, povečanje odpornosti, oskrba telesa z energijo).
Osnovne hranilne snovi v živilih so (makrohranila):
-
Ogljikovi hidrati
-
Beljakovine
-
Maščobe
poleg omenjenih, živila vsebujejo tudi snovi (mikrohranila), ki pomagajo pri izkoriščanju osnovnih hranilnih snovi in so odgovorne za zaščito celic in s tem celotnega organizma.
To so:
-
Minerali
-
Vitamini
in
-
voda,
ki je ne uvrščamo med hranilne snovi, je pa življenjsko pomembna.
Pripravila:
Sonja Čeferin Tomaš,univ.dipl.inž.živ.teh.
V 2. delu, ki sledi, bo članek o ogljikovih hidratih.