Novice

Novice

MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH

Novice
featured image

2.DEL

 

OGLJIKOVI HIDRATI IN NJIHOV pomen za človeški organizem

 

Spadajo med osnovne hranilne snovi za delovanje organizma.

V človekovi prehrani pokrijejo več ko 50% potreb po energiji.

Pomembni so tudi za sintezo maščob, neesencialnih aminokislin, tvorbo nukleinskih kislin v DNA in tvorbo sluzi v želodčni sluznici.

Nastajajo v rastlinah, v zelenih delih, kjer poteka proces vsrkanja sončne energije, ki se nato pretvori v ogljikove hidrate (proces se imenuje fotosinteza).

Po kemijski sestavi so spojine ogljika, vodika in kisika.

 

Za telo so pomembni:

  • Kot vir energije (so edini vir energije za presnovo brez kisika (anaerobna presnova), edini vir za rdeča krvna telesa, možgane in centralni živčni sistem;
  • Celicam nudijo zunanjo zaščito – oporo (celuloza);
  • Vežejo se na beljakovine in maščobe – pomagajo pri prepoznavanju molekul in celic v okolju;
  • So sestavni del nukleinske kisline (riboza in deoksiriboza).