Novice

Novice

OBVEZNO OZNAČEVANJE ALERGENOV

Novice
featured image

 

OBVEZNO OZNAČEVANJE ALERGENOV

13. decembra 2014  se začne uporabljati Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki zahteva

obvezno označevanje alergenov tudi v gostinskih obratih in obratih javne prehrane (šolah, vrtcih, restavracijah, gostiščih, pizzerijah,….).

Informacije o alergenih ( žita, ki vsebujejo gluten, jajca, mleko, zelena, soja, mehkužci, sulfiti, …), bodo morale biti na voljo za vso hrano in pijače na jedilniku. To pomeni, da morate nosilci živilske dejavnosti, ki ste odgovorni za skladnost z zakonodajnimi zahtevami (Uredba 178/2002), zagotoviti varnost v vseh  fazah dela z živili/hrano: od  nabave surovin, njihovega shranjevanja, priprave, vse do končnega izdelka – jed/napitek, ki jo ponudite končnemu potrošniku, vključno z zahtevanimi  informacijami o alergenih v gostinski ponudbi.

Nujno bo tako poznavanje sestavin/surovin in njihovo ustrezno shranjevanje/rokovanje, ki bo onemogočilo nenamerno onesnaženje sestavin/jedi z alergeni, kot tudi poznavanje natančne recepture jedi.

Za zaključene skupine – na vaši ali naši lokaciji organiziramo izobraževanje z delavnico na temo označevanja alergenov, za vse, ki se pri svojem delu posredno ali neposredno srečujete z živili (načrtovanje jedilnikov, nabava in skladiščenje živil, priprava, razdeljevanje oz. strežba jedi in pijač).

Program izobraževanja in delavnica obsegata (3 – 4 ure):

  • Pregled zakonodaje s področja varnosti hrane in označevanja alergenov;
  • Pregled snovi, ki povzročajo alergene ali preobčutljivost in jih je potrebno označevati;
  • Pregled dejavnikov za obvladovanje tveganj, ki jih predstavljajo alergeni (izobraževanje zaposlenih, pregled jedilnikov in receptur, skriti alergeni, dobra proizvodnja in dobra higienska praksa);
  • Praktični primeri.

Cena izobraževanja in delavnice je odvisna od števila udeležencev. 

Uro, dolžino ter tudi vsebino izobraževanja prilagodimo vašim željam. Vsak udeleženec prejme gradivo in potrdilo o udeležbi na izobraževanju.

Veselimo se srečanja in sodelovanja z vami.

 

Uspešno seznanjanje z alergeni, obvladovanje in označevanje le-teh vam želimo.