Novice

Novice

LUBENICA (Citrullus lanatus, Cucurbitaceae)

Novice
featured image

Lubenica sodi v družino bučevk. Obstaja veliko različni vrst lubenic (okoli 50). So ovalno do okrogle oblike, vzgojili pa so jih tudi v obliki kvadrov z namenom, da bi jih lažje zlagali. Dosežejo lahko tudi težo do sto kilogramov (običajno so težke med 6 in 10 kilogrami). Barve mesa so od rdeče-roza, oranžne, zelene in bele. Lahko so s semeni ali brez. Najbolj razpoznavna je z rdeče-roza mesom in črnimi semeni. Nimajo posebne arome, so le prijetno sladke in osvežilne.

Za rast potrebujejo toplejšo klimo, zato jih pridelajo največ v mediteranskih državah. Nekaj sort uspeva tudi v Sloveniji. V kolikor jih bomo gojili v rastlinjakih, jih bomo zagotovo obirali nekje od junija do oktobra. Resda so plodovi nekoliko manjši, a za to slastnejši.

 

KO KUPUJEMO LUBENICO

Najbolje je kupiti prerezano lubenico. Meso mora biti rdeče-roza barve, brez svetlejših odtenkov ali belih lis (le-ti so pokazatelji, da sadež ni zadosti zrel), ne sme biti moknato (če je pomeni, da je sadež prezrel).

V kolikor se  odločimo za nakup cele lubenice mora imeti svoji velikosti ustrezno težo, barva mora biti enakomerno zelena s svetlo liso na lupini, ki kaže kje na tleh je lubenica ležala. V kolikor te lise ni, pomeni, da je bila lubenica obrana nezrela in je dozorela v skladiščih. Če potrkamo po zrelem sadežu zaslišimo zamolkel zvok.

Ko je lubenica še cela jo lahko shranjujemo na sobni temperaturi, razrezano pa vedno v hladilniku.

 

NEKAJ PREHRANSKIH ZNAČILNOSTI

 

Lubenica je zelo osvežilen in nizko kaloričen sadež.

100g lubenice (brez lupine) vsebuje:

37kcal/159kJ

90,3g vode

8,29g ogljikovih hidratov

0,60g beljakovin

0,20g maščob

0,22g vlaknin

109mg kalija (K)

9,1mg magnezija (Mg)

0,1mg natrija (Na)

6mg vitamina C

0,045mg vitamina B1(tiamin)

0,05mg vitamina B2

0,07mg vitamina B6 (piridoksin)

Likopen – daje značilno rdeče-roza barvo lubenice

vitamin A (retinol)

KAKO POSTREČI LUBENICO

Lubenica je osvežilna in aromatična, zato je že sama po sebi dovolj okusna za uživanje kot samostojen sadež. Če pa želite uživanje lubenice malce popestriti, vam predlagamo naslednje:

 

LEDENE  KOCKE IZ LUBENICE

Lubenico narežemo na kocke v velikosti modelčka za pripravo ledu. Kocke položimo v modelčke in zamrznemo. Za večje število »lubeničnih«kock, pa kocke naložimo na pladenj eno zraven druge, da s ne dotikajo med seboj. Za dve uri pladenj postavimo v zamrzovalnik in nato pretresemo v vrečke in do uporabe shranimo v zamrzovalnik.

Uporabimo jih za pripravo osvežilnega napitka – čisto preprosto: v vrč natočimo vodo in dodamo poljubno število »lubeničnih «kock.

 

SLADOLED

Lubenico zmiksamo, dobljeno maso nadevamo v modelčke za sladoled, po želji dodamo še koščke kakšnega drugega sadja in zamrznemo. Če nimamo modelčkov uporabimo lončke.

 

LAHKO PA ŠE: pripravimo sok iz lubenice, z modelčki izrežemo različne oblike (zvezdice, srčke, različne figurice), kar je zanimivo za najmlajše. Lahko jih uporabimo kot sestavino sadnih nabodal ali pa za čokoladni fondi.

Semena pred uživanjem ni potrebno odstraniti, ker so uporabna in hranilna. Predvsem v azijski kuhinji uživajo pražena, lahko jih dodajamo kosmičem za zajtrk ali uporabimo pri peki kruha.

 

Naj vam lubenica tekne,  v taki ali drugačni obliki  in čim bolj osveži v teh vročih dneh.