Novice

Novice

DOMAČI KOSTANJ (Castanea sativa)

Novice
featured image

 

 

Poleg borovnic, je kostanj gotovo najbolj nabiran plod v naših gozdovih. Narava nam ga ponuja tik pred zimo. Kostanj je pravi jesenski plod, je eden od simbolov tega letnega časa. Domači kostanj je kultivirana sredozemska rastlina, ki je razširjena po Sloveniji. Našli ga bomo v mešanih gozdovih tudi do nadmorske višine 800m. Cveti na začetku poletja, plodovi dozorijo v oktobru in začetku novembra ter so svetleče rjave barve brez značilnega vonja, okrogle ali ploščate oblike.

Poznamo tudi oplemenitene sorte kostanja – marone, ki uspevajo v toplejših krajih.

Glavna sestavina kostanja je škrob. Surovi kostanj vsebuje 40 – 42% škroba, 2-3% beljakovin in 2% maščob. Vsebuje nekatere vitamine B kompleksa – bogat je predvsem z B1, B2 in B6. Vsebuje tudi kalij, kalcij, magnezij in fosfor.

 ZA ŠPORTNIKE, OTROKE, STAREJŠE

 Zaradi velikega odstotka ogljikovih hidratov, visokeenergijske vrednosti (sto gramov kuhanega kostanja ima 170 kilokalorij) in odlične mineralne sestave je kostanj odlično živilo za športnike in otroke, saj oboji potrebujejo veliko energije. Priporočamo ga tudi starejšim, saj je odličen nadomestek drugim, pogosto manj zdravim virom ogljikovih hidratov.

Kostanj lahko uživamo kuhanega, pečenega ali pa ga v obliki moke uporabljamo za pripravo tako sladkih kakor slanih jedi.

Tudi pri kostanju je, kakor pri vseh živilih, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, potrebna zmernost.

KOSTANJ1