Novice

Novice

3.del: MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH

Novice
featured image

VRSTE OGLJIKOVIH HIDRATOV

 

Glede na zgradbo delimo ogljikove hidrate na:

  • ENOSTAVNE OGLJIKOVE HIDRATE (monosaharidi),
  • SESTAVLJENE OGLJIKOVE HIDRATE (disaharidi, oligosaharidi, polisaharidi).

ENOSTAVNI OGLJIKOVI HIDRATI – MONOSAHARIDI

Najbolj poznani so:

  • Glukoza (grozdni sladkor),
  • Fruktoza (sadni sladkor),
  • Galaktoza,
  • Riboza.

SESTAVLJENI OGLJIKOVI HIDRATI

  • Disaharidi:

      • Saharoza – navadni beli sladkor (iz glukoze in fruktoze),
      • Maltoza – sladni sladkor (iz dveh glukoz),
      • Laktoza – mlečni sladkor (iz galaktoze in glukoze).
  • Polisaharidi

    –  so najbolj številčni ogljikovi hidrati, sestavljeni iz 10 ali več monosaharidov:

        • Škrob –  kot vir energije (žita in žitni izdelki, moke, riž stročnice, krompir),
        • Glikogen  – v mišicah (350 do 400g) in jetrih (100g) kot vir energije,
        • Prehranske vlaknine – topne v vodi (pektin, rastlinska guma) in netopne v vodi ( celuloza, hemiceluloza, lignin) – veliko jih najdemo v sadju in zelenjavi.