3.del: MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH

VRSTE OGLJIKOVIH HIDRATOV
Glede na zgradbo delimo ogljikove hidrate na:
- ENOSTAVNE OGLJIKOVE HIDRATE (monosaharidi),
- SESTAVLJENE OGLJIKOVE HIDRATE (disaharidi, oligosaharidi, polisaharidi).
ENOSTAVNI OGLJIKOVI HIDRATI – MONOSAHARIDI
Najbolj poznani so:
- Glukoza (grozdni sladkor),
- Fruktoza (sadni sladkor),
- Galaktoza,
- Riboza.
SESTAVLJENI OGLJIKOVI HIDRATI
-
Disaharidi:
- Saharoza – navadni beli sladkor (iz glukoze in fruktoze),
- Maltoza – sladni sladkor (iz dveh glukoz),
- Laktoza – mlečni sladkor (iz galaktoze in glukoze).
-
Polisaharidi
– so najbolj številčni ogljikovi hidrati, sestavljeni iz 10 ali več monosaharidov:
- Škrob – kot vir energije (žita in žitni izdelki, moke, riž stročnice, krompir),
- Glikogen – v mišicah (350 do 400g) in jetrih (100g) kot vir energije,
- Prehranske vlaknine – topne v vodi (pektin, rastlinska guma) in netopne v vodi ( celuloza, hemiceluloza, lignin) – veliko jih najdemo v sadju in zelenjavi.