Novice

Novice

Ne pozabite na zajtrk

Novice
featured image

 

Pregovor pravi: “Po jutru se dan pozna”. Bo kar držalo. Storilnost našega dneva je še kako odvisna od tega kaj smo zjutraj zaužili (če sploh kaj smo). Naj ne bo stalnica, da v stoje popijem skodelico kave – ali pa jo mogoče celo polovico skodelice prihranimo »za lepoto«, za čas, ko se vrnemo iz službe, na hrano pa pozabimo.

Poskusimo se otresti navade, da zjutraj nič ne pojemo. Naše telo nam bo za to še kako hvaležno. Pustimo izgovore: »zjutraj ne morem jesti«,« nisem lačen-na«, »nimam časa«,…

Če bomo zajtrkovali, se bom z lahkoto izognili omamnim vonjem, ki se širijo iz pekarn, mimo katerih gremo zjutraj v službo in ki nas kar »potegnejo« do prodajnega pulta in kar naenkrat se v naših rokah znajde omamno dišeča žemljica, morda še kakšen rogljiček – saj je »polnozrnat« in z »diabetično« marmelado. Nič ni narobe s takšnim zajtrkom, če si ga privoščimo tu in tam. Če pa je vsakodnevna navada, se bo to kaj hitro začelo poznati na našem zdravju, počutju in tudi na naših »oblinah«, seveda na mestih kjer so nezaželjene.

Pomembno je, da na zajtrk ne pozabimo pri naših najmlajših – ker »kar se Janezek nauči,……

Zajtrk naše telo oskrbi z energijo za začetek novega delovnega dne. Vse dnevne aktivnosti, ki nas čakajo bodo po dobrem in kvalitetnem zajtrku lažje in hitreje opravljene. Zajtrk naj pokrije 30% dnevnih potreb po energiji. Kakšne so te dnevne potrebe je odvisno od naše starosti in telesne aktivnosti (to bo tema prihodnjih člankov).

Kakšen naj bo dober in kvaliteten zajtrk sledi….