Novice

Novice

KOLIKO SLADKORJA STE PA DANES “POPILI”

Novice
featured image

 

Se kdaj vprašate koliko sladkorja »popijete« na dan?

Da ne bo pomote, ne bo govora o sladkorju, ki ga zaužijete s sadjem, raznimi pecivi in ostalimi sladkimi priboljški, temveč o sladkorju, ki ste ga popili z brezalkoholnimi gaziranimi in negaziranimi pijačami, nektarji, vodami z najrazličnejšimi okusi ter sokovi, pod katerimi se šibijo police v trgovskih centrih ali pa se nam nasmihajo iz raznih avtomatov, ki stojijo praktično že na vsakem vogalu.

Brezalkoholne pijače in tudi nektarji so živila, ki nimajo nobene hranilne vrednosti. Narejene so iz vode, sladkorja, barve in arome. V obeh primerih gre za uživanje tako imenovanih praznih kalorij.

Sadni in zelenjavni sokovi pa so po strokovnih normativih hrana bogata s hranilnimi snovmi in se dnevno priporoča zaužitje enega do dveh kozarcev le-teh.

Zadnje raziskave kažejo, da sladkane pijače, tudi take z dodatkom sladil, ne potešijo občutka lakote, temveč povzročijo celo nasprotno – po pitju take pijače pojemo več kot potrebujemo.

Raziskava na univerzi v Glasgowu ja pokazala, da je večina sodelujočih slabo ocenila (podcenila) količino sladkorja v pijačah. Poleg tega se je v sklopu raziskave pokazalo, da ljudje zaužijejo precejšnje količine sladkorja (kalorij) s pitjem sladkanih pijač (pretežno gaziranih). V povprečju so sodelujoči s pijačo dnevno zaužili kar 450 kcal, kar predstavlja četrtino priporočenega dnevnega vnosa energije za ženske in petino za moške.

 

Poglejmo si koliko kock sladkorja je v nekaterih najbolj priljubljenih pijačah (1 kocka je 4 g sladkorja):

     Coca Cola                                                  Ledeni čaj                                  Voda z okusom limone

13 KOCK / 0,5 l                                            10 KOCK / 0,5 l                                5 KOCK / 0,5 l

 

Če bi na deklaracijah, ki so na embalaži, grame oz. odstotke sladkorja predstavljali s kockami sladkorja, najbrž marsičesa ne bi kupili.

NASVET: Pijte navadno vodo, je brez kalorij, zato vašega telesa ne bo obremenjevala, temveč mu bo pomagala. To se bo poznalo na vašem zdravju pa tudi v vaši denarnici, kar pa v sedanjih razmerah niti ni tako zanemarljivo.

PA ŠE NEKAJ: Na področju kjer živimo imamo na srečo še ta privilegij, da lahko odpremo pipo, natočimo vodo v kozarec in jo popijemo…….. Koliko časa še?