Novice _&_ obvestila

Novice & obvestila

VABILO NA IZOBRAŽEVANJE

Novice
featured image

 

TRIS svetovanje, Jesenice

vabi na

 

IZOBRAŽEVANJE IZ »HACCP SISTEMA«

in sicer

v sredo, 07.05.2014 od 8.30 do 12.00,

na

Jesenicah v predavalnici Območno obrtne – podjetniške zbornice, Cesta železarjev 2, JESENICE

(v neposredni bližini UE Jesenice ob rondoju s kipom železarja).

 

KOMU JE IZOBRAŽEVANJE NAMENJENO?

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki se pri svojem delu srečujejo s proizvodnjo, prometom in prodajo živil: zaposlenim v gostiščih, restavracijah, slaščičarnah, kavarnah, barih, pekarnah, trgovinah, vrtcih, šolah, bolnišnicah, domovih za starejše in ostalih zavodih, ki za svoje oskrbovance pripravljajo in razdeljujejo hrano.

Na podlagi XII. Poglavja Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) št. 852/2004 o higieni živil lahko delajo z živili samo osebe, ki imajo ustrezno strokovno usposobljenost !

 

TEME IZOBRAŽEVANJA:

  • Slovenska in EU zakonodaja na področju proizvodnje, prometa in prodaje živil,
  • Varna prehrana in dejavniki tveganja (fizikalni, kemijski in mikrobiološki),
  • Dobra proizvodnja praksa,
  • Dobra higienska praksa,
  • Vodenje HACCP dokumentacije,
  • Najpogostejša neskladja ugotovljena med notranjim nadzorom,
  • Priprava na inšpekcijski nadzor.

Po končanem izobraževanju bo sledil kratek pisni preizkus znanja, potrdila o uspešno opravljenih preizkusih bodo slušateljem poslana v roku 3 (treh) dni po izvedenem predavanju.

 

CENA IZOBRAŽEVANJA:

35,00 EUR (z DDV) na udeleženca.

V ceni je vključeno predavanje, gradivo in prigrizek z napitki.

Vsak udeleženec dobi ob prihodu račun in potrdilo o udeležbi.

 

PREDAVATELJICA:

Je notranja presojevalka HACCP sistema in standarda ISO 9001:2008, Sonja Čeferin Tomaš univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, z bogatimi izkušnjami pri pripravi, uvajanju in verifikaciji HACCP sistema v gostinskih obratih, slaščičarnah, bolnišnicah, planinskih kočah, živilsko predelovalnih obratih….. .

__________________________________________________________________________

PRIJAVA:

Prijavnico (v prilogi)  lahko pošljete najkasneje do 03.05.2014 oz. do zasedbe mest na elektronski naslov: info@tris-svetovanje.si ali na naslov:

TRIS svetovanje

Udarna ulica 8

4270 Jesenice

 

Zaradi kvalitete izvedbe izobraževanja je število mest slušateljev omejeno!

V primeru večjega števila prijav bomo izobraževanje izvedli še v dodatnem terminu, ki bo javljen naknadno.

Prijava je popolna po plačilu kotizacije na:

TRR: SI56 0510 0801 3587 364

Prosimo, da v polje »NAMEN« napišete ime in priimek udeleženca ali naziv delovne organizacije, e-naslov, ter »KOTIZACIJA ZA IZOBRAŽEVANJE«.

Sklic: 07052014

OPOZORILO: Za pravočasne pisne odjave do 05.05.2014 kotizacijo vrnemo, po tem datumu vračila kotizacije ni.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št. 040 638 110.

 

VESELIMO SE SREČANJA Z VAMI !

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

PRIJAVNICA 

»IZOBRAŽEVANJE IZ HACCP SISTEMA«

07.05.2014

 

 

PODATKI O PODJETJU (za izstavitev računa):

NAZIV PODJETJA:_________________________________

NASLOV PODJETJA:_______________________________

KRAJ IN POŠTNA ŠTVILKA:_________________________

DAVČNA ŠTEVILKA:_______________________________

 

UDELEŽENEC/CI:

1.______________________________________________

2.______________________________________________

3.______________________________________________

4.______________________________________________

5.______________________________________________

 

KONTAKTNA OSEBA PODJETJA:_________________________

e-mail:_______________________________________________

telefon:_______________________________________________

MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH

Novice
featured image

2.DEL

 

OGLJIKOVI HIDRATI IN NJIHOV pomen za človeški organizem

 

Spadajo med osnovne hranilne snovi za delovanje organizma.

V človekovi prehrani pokrijejo več ko 50% potreb po energiji.

Pomembni so tudi za sintezo maščob, neesencialnih aminokislin, tvorbo nukleinskih kislin v DNA in tvorbo sluzi v želodčni sluznici.

Nastajajo v rastlinah, v zelenih delih, kjer poteka proces vsrkanja sončne energije, ki se nato pretvori v ogljikove hidrate (proces se imenuje fotosinteza).

Po kemijski sestavi so spojine ogljika, vodika in kisika.

 

Za telo so pomembni:

  • Kot vir energije (so edini vir energije za presnovo brez kisika (anaerobna presnova), edini vir za rdeča krvna telesa, možgane in centralni živčni sistem;
  • Celicam nudijo zunanjo zaščito – oporo (celuloza);
  • Vežejo se na beljakovine in maščobe – pomagajo pri prepoznavanju molekul in celic v okolju;
  • So sestavni del nukleinske kisline (riboza in deoksiriboza).

MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH

Novice
featured image

1.DEL:

 

»Dieto brez ogljikovih hidratov, prosim!«

 

Ta prošnja me je napeljala na to, da pripravim nekaj člankov ne temo hranilnih snovi. Dala sem jim naslov:

MALA ŠOLA O HRANILNIH SNOVEH.

 

V  člankih bom vijugala med vrstami hranilnih snovi, njihovimi lastnostmi, pomenom oz. vplivom na telo, ter v katerih živilih vse jih najdemo.

Živila vsebujejo hranilne snovi, ki so potrebne za delovanje organizma (rast, razvoj, povečanje odpornosti, oskrba telesa z energijo).

Osnovne hranilne snovi v živilih so (makrohranila):

  •       Ogljikovi hidrati

  •       Beljakovine

  •       Maščobe

poleg omenjenih, živila vsebujejo tudi snovi (mikrohranila), ki pomagajo pri izkoriščanju osnovnih hranilnih snovi in so odgovorne za zaščito celic in s tem celotnega organizma.

To so:

  •       Minerali

  •       Vitamini

in

  • voda,

ki je ne uvrščamo med hranilne snovi, je pa življenjsko pomembna.

 

 

 

Pripravila:

Sonja Čeferin Tomaš,univ.dipl.inž.živ.teh.

 

V 2. delu, ki sledi, bo članek o ogljikovih hidratih.

 

VERIFIKACIJA HACCP SISTEMA

Novice
featured image

 

POTREBUJETE VERIFIKACIJO HACCP SISTEMA ALI REDNI NADZOR NA PODROČJU HIGIENE V VAŠI KUHINJI?

 

 

Vam pa to predstavlja precejšen strošek?

 

Storitev za vas opravimo po ugodni ceni in pravilih stroke..

 

Pokličite na številko 040 638 110.

 

Verifikacijo in nadzor (odvzem brisov na snažnost, vzorčenje živil za mikrobiološke preiskave, svetovanje, izobraževanje s področja HACCP sistema (dobra proizvodnja in dobra higienska praksa) izvaja strokovno usposobljena oseba s 15 letnimi praktičnimi izkušnjami na področju priprave in izvajanja HACCP sistema, prehrane in dietetike v bolnišnicah, gostinskih obratih, planinskih postojankah, hotelskih kuhinjah,….

Svetujemo vam tudi kako preprečiti razmnoževanje Legionelle spp. v vašem vodovodnem sistemu, izdelamo ustrezno dokumentacijo in po potrebi opravimo tudi vzorčenje vode.

Nudimo tudi pomoč pri označevanju živil (energijsko hranilne vrednosti, alergeni). V Evropski uniji se bo decembra 2014 začela uporabljati nova Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, ki uvaja številne novosti: obvezno označevanje hranilne vrednosti, predpisano minimalno velikost črk, označevanje alergenov tudi na živilih, ki niso predpakirana in v obratih javne prehrane.

Živila na slovenskem trgu morajo biti označena v slovenskem jeziku, skladno s predpisano zakonodajo. Neustrezno označevanje je sankcionirano.

 

TRIS svetovanje

Sonja Čeferin Tomaš,univ.dipl.inž.živ.teh.

 

 

Ostali kontaktni podatki:

sonja.ceferin@gmail.com;

roman.tomas@telesat.si

info@tris-svetovanje.si

 www.tris-svetovanje.si

DOMAČI KOSTANJ (Castanea sativa)

Novice
featured image

 

 

Poleg borovnic, je kostanj gotovo najbolj nabiran plod v naših gozdovih. Narava nam ga ponuja tik pred zimo. Kostanj je pravi jesenski plod, je eden od simbolov tega letnega časa. Domači kostanj je kultivirana sredozemska rastlina, ki je razširjena po Sloveniji. Našli ga bomo v mešanih gozdovih tudi do nadmorske višine 800m. Cveti na začetku poletja, plodovi dozorijo v oktobru in začetku novembra ter so svetleče rjave barve brez značilnega vonja, okrogle ali ploščate oblike.

Poznamo tudi oplemenitene sorte kostanja – marone, ki uspevajo v toplejših krajih.

Glavna sestavina kostanja je škrob. Surovi kostanj vsebuje 40 – 42% škroba, 2-3% beljakovin in 2% maščob. Vsebuje nekatere vitamine B kompleksa – bogat je predvsem z B1, B2 in B6. Vsebuje tudi kalij, kalcij, magnezij in fosfor.

 ZA ŠPORTNIKE, OTROKE, STAREJŠE

 Zaradi velikega odstotka ogljikovih hidratov, visokeenergijske vrednosti (sto gramov kuhanega kostanja ima 170 kilokalorij) in odlične mineralne sestave je kostanj odlično živilo za športnike in otroke, saj oboji potrebujejo veliko energije. Priporočamo ga tudi starejšim, saj je odličen nadomestek drugim, pogosto manj zdravim virom ogljikovih hidratov.

Kostanj lahko uživamo kuhanega, pečenega ali pa ga v obliki moke uporabljamo za pripravo tako sladkih kakor slanih jedi.

Tudi pri kostanju je, kakor pri vseh živilih, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, potrebna zmernost.

KOSTANJ1

16. OKTOBER – SVETOVNI DAN HRANE

Novice
featured image

 

 

Ta dan je letos posvečen predvsem posledicam slabih prehranjevalnih navad, saj je organizacija združenih narodov za kmetijstvo in hrano (FAO) izbrala slogan:

Uspešni prehranski sistemi zagotavljajo zdravje ljudi

Naj bo danes na naših krožnikih hrana iz naše okolice – lokalno pridelana in ne hrana, ki je prepotovale kilometre in kilometre, da je prišla do nas.

Pri nakupovanju hrane bodimo preudarni. Preden jo damo v nakupovalni voziček se vprašajo: »Ali bomo to vse pojedli ali jo bo nekaj romalo med odpadke, ker je ne bomo mogli pojesti?

V Sloveniji smo leta 2011 zavrgli 168 000 ton hrane, kar predstavlja kar 82kg na prebivalca.

  • Pomislimo na milijardo ljudi, ki jo pesti pomanjkanje hrane.
  • Pomislimo na 46 milijonov evropskega prebivalstva, ki si dnevno ne more privoščiti toplega obroka.
  • Pomislimo na tiste Slovence, ki skozi mesec vse težje, nekateri pa tudi že ne morejo na mizo položiti dostojnega kosa kruha.

 

Ne pozabite na zajtrk

Novice
featured image

 

Pregovor pravi: “Po jutru se dan pozna”. Bo kar držalo. Storilnost našega dneva je še kako odvisna od tega kaj smo zjutraj zaužili (če sploh kaj smo). Naj ne bo stalnica, da v stoje popijem skodelico kave – ali pa jo mogoče celo polovico skodelice prihranimo »za lepoto«, za čas, ko se vrnemo iz službe, na hrano pa pozabimo.

Poskusimo se otresti navade, da zjutraj nič ne pojemo. Naše telo nam bo za to še kako hvaležno. Pustimo izgovore: »zjutraj ne morem jesti«,« nisem lačen-na«, »nimam časa«,…

Če bomo zajtrkovali, se bom z lahkoto izognili omamnim vonjem, ki se širijo iz pekarn, mimo katerih gremo zjutraj v službo in ki nas kar »potegnejo« do prodajnega pulta in kar naenkrat se v naših rokah znajde omamno dišeča žemljica, morda še kakšen rogljiček – saj je »polnozrnat« in z »diabetično« marmelado. Nič ni narobe s takšnim zajtrkom, če si ga privoščimo tu in tam. Če pa je vsakodnevna navada, se bo to kaj hitro začelo poznati na našem zdravju, počutju in tudi na naših »oblinah«, seveda na mestih kjer so nezaželjene.

Pomembno je, da na zajtrk ne pozabimo pri naših najmlajših – ker »kar se Janezek nauči,……

Zajtrk naše telo oskrbi z energijo za začetek novega delovnega dne. Vse dnevne aktivnosti, ki nas čakajo bodo po dobrem in kvalitetnem zajtrku lažje in hitreje opravljene. Zajtrk naj pokrije 30% dnevnih potreb po energiji. Kakšne so te dnevne potrebe je odvisno od naše starosti in telesne aktivnosti (to bo tema prihodnjih člankov).

Kakšen naj bo dober in kvaliteten zajtrk sledi….

Legionella spp.

Novice
featured image

 

  • Potrebujete dokumentacijo za vodenje postopkov preprečevanja razmnoževanja bakterije  Legionella spp. v vodovodnem sistemu?
  • Svetujemo in pomagamo vam pri postopkih za preprečevanje razmnoževanja omenjene bakterije,
  • Odvzamemo tudi vzorce za analizo na prisotnost legionele in jih dostavimo v pristojni laboratorij.

 

Pokličite nas na številko 040 638 110 ali 041 812 174

in pomagali vam bomo. 

 

Lahko nam pišete na e-mail:

sonja.ceferin@gmail.com;

roman.tomas@telesat.si;

info@tris-svetovanje.si

 

V primeru naročila vzorčenja vode za analizo na prisotnost Legionelle spp., vam izdelamo dokumentacijo s preventivnimi in kurativnimi ukrepi ter ustreznimi tabelami po polovični ceni.

Več si lahko preberete na: www.tris-svetovanje.si

 

 

LUBENICA (Citrullus lanatus, Cucurbitaceae)

Novice
featured image

Lubenica sodi v družino bučevk. Obstaja veliko različni vrst lubenic (okoli 50). So ovalno do okrogle oblike, vzgojili pa so jih tudi v obliki kvadrov z namenom, da bi jih lažje zlagali. Dosežejo lahko tudi težo do sto kilogramov (običajno so težke med 6 in 10 kilogrami). Barve mesa so od rdeče-roza, oranžne, zelene in bele. Lahko so s semeni ali brez. Najbolj razpoznavna je z rdeče-roza mesom in črnimi semeni. Nimajo posebne arome, so le prijetno sladke in osvežilne.

Za rast potrebujejo toplejšo klimo, zato jih pridelajo največ v mediteranskih državah. Nekaj sort uspeva tudi v Sloveniji. V kolikor jih bomo gojili v rastlinjakih, jih bomo zagotovo obirali nekje od junija do oktobra. Resda so plodovi nekoliko manjši, a za to slastnejši.

 

KO KUPUJEMO LUBENICO

Najbolje je kupiti prerezano lubenico. Meso mora biti rdeče-roza barve, brez svetlejših odtenkov ali belih lis (le-ti so pokazatelji, da sadež ni zadosti zrel), ne sme biti moknato (če je pomeni, da je sadež prezrel).

V kolikor se  odločimo za nakup cele lubenice mora imeti svoji velikosti ustrezno težo, barva mora biti enakomerno zelena s svetlo liso na lupini, ki kaže kje na tleh je lubenica ležala. V kolikor te lise ni, pomeni, da je bila lubenica obrana nezrela in je dozorela v skladiščih. Če potrkamo po zrelem sadežu zaslišimo zamolkel zvok.

Ko je lubenica še cela jo lahko shranjujemo na sobni temperaturi, razrezano pa vedno v hladilniku.

 

NEKAJ PREHRANSKIH ZNAČILNOSTI

 

Lubenica je zelo osvežilen in nizko kaloričen sadež.

100g lubenice (brez lupine) vsebuje:

37kcal/159kJ

90,3g vode

8,29g ogljikovih hidratov

0,60g beljakovin

0,20g maščob

0,22g vlaknin

109mg kalija (K)

9,1mg magnezija (Mg)

0,1mg natrija (Na)

6mg vitamina C

0,045mg vitamina B1(tiamin)

0,05mg vitamina B2

0,07mg vitamina B6 (piridoksin)

Likopen – daje značilno rdeče-roza barvo lubenice

vitamin A (retinol)

KAKO POSTREČI LUBENICO

Lubenica je osvežilna in aromatična, zato je že sama po sebi dovolj okusna za uživanje kot samostojen sadež. Če pa želite uživanje lubenice malce popestriti, vam predlagamo naslednje:

 

LEDENE  KOCKE IZ LUBENICE

Lubenico narežemo na kocke v velikosti modelčka za pripravo ledu. Kocke položimo v modelčke in zamrznemo. Za večje število »lubeničnih«kock, pa kocke naložimo na pladenj eno zraven druge, da s ne dotikajo med seboj. Za dve uri pladenj postavimo v zamrzovalnik in nato pretresemo v vrečke in do uporabe shranimo v zamrzovalnik.

Uporabimo jih za pripravo osvežilnega napitka – čisto preprosto: v vrč natočimo vodo in dodamo poljubno število »lubeničnih «kock.

 

SLADOLED

Lubenico zmiksamo, dobljeno maso nadevamo v modelčke za sladoled, po želji dodamo še koščke kakšnega drugega sadja in zamrznemo. Če nimamo modelčkov uporabimo lončke.

 

LAHKO PA ŠE: pripravimo sok iz lubenice, z modelčki izrežemo različne oblike (zvezdice, srčke, različne figurice), kar je zanimivo za najmlajše. Lahko jih uporabimo kot sestavino sadnih nabodal ali pa za čokoladni fondi.

Semena pred uživanjem ni potrebno odstraniti, ker so uporabna in hranilna. Predvsem v azijski kuhinji uživajo pražena, lahko jih dodajamo kosmičem za zajtrk ali uporabimo pri peki kruha.

 

Naj vam lubenica tekne,  v taki ali drugačni obliki  in čim bolj osveži v teh vročih dneh.

APARTMAJI “PRI KANIŽARJU”

Novice
featured image

 

Tam kjer se srečujeta Primorska in Gorenjska, obdana s Črnim vrhom, Blegošem in Poreznom, se za Vas sredi neokrnjene narave skriva obnovljena turistična domačija »Pri Kanižarju«. Nudi Vam nastanitev v dveh prijetnih apartmajih, ki s svojo opremo zadostita potrebam sodobnega časa. Nudita vso zasebnost s samostojnim vhodom, lepim razgledom in naravo kot edinim sosedom. Dostop je možen z avtomobilom, motorji, kolesi, peš,…, tako s Primorske kakor tudi Gorenjske strani. Naša apartmaja se nahajata pod smučarskim centrom Cerkno.

 

 

APARTMA 1: velikost 50m2, število ležišč 4+2 (predprostor, kuhinja, dnevni prostor, spalnica, kopalnica).

 

APARTMA 2: VELIKOST 30m2, število ležišč 2+2 (dnevni prostor s kuhinjo, spalnica, kopalnica).

 

V času letne sezone se ponuja obilo možnosti za preživljanje aktivnega ali mirnega oddiha v neokrnjeni naravi.

Izbirate lahko med:

 

  • GORSKIM KOLESARJENJEM
Krajše vožnje   po kolesarskih poteh v bližini domačije, za vztrajnejše pa vzpon s ciljem   osvajanja bližnjih vrhov: Porezen (1630 m), Blegoš (1562 m) in Črni vrh (1291   m). Ena izmed tras je spust skozi Laze, Leskovico in Kopačnico do Hotavelj,   kjer pri gostilni Lipan zavijete desno proti Trebiji, pot pa nadaljujete do   Sovodnja prek Kladij, sledi  spust v   Cerkno in nato še zadnji vzpon do Gorenjih Novakov. Skupno boste   prekolesarili dobrih 60km vzponov in spustov. Tura je primerna za bolje   pripravljene kolesarje.

 

  • NABIRANJEM GOZDNIH SADEŽEV ALI ZELIŠČ
Pri pohajkovanju po neokrnjeni naravi v bližnji in širši okolici boste   lahko nabirali borovnice, maline, robidnice, arniko, rman, materino   dušico,…..Razveselil pa vas bo  tudi   kakšen jurček ali lisička ali dežnikarica ali…

 

  • POHODNIŠTVOM
Če želite   spoznati naš razgibani svet, ki ga je narava skrivnostno oblikovala med Alpami   in Krasom, pridite k nam med zelene doline, romantične hribe, gozdove ter   sončne vrhove, ki ponujajo čudovit razgled. Domači in tuji gostje pri nas še   najdejo prvobitne stvari in neokrnjeno naravo…

 

DOSTOP

Prihod iz smeri: Ljubljana (Kranj) – Škofja Loka – Poljane – Gorenja vas – Hotavlje – Leskovica – Laze – Gorenji Novaki –  SC Cerkno (55 km).  Iz Ljubljane oz. Kranja se odpeljemo do Škofje Loke,  za Petrolovim bencinskim servisom zavijemo levo v Poljansko dolino,  skozi Poljane v Gorenjo vas, kjer se v krožišču držimo smeri za Hotavlje.

Na Hotavljah zavijemo pri gostilni Lipan desno, potem pa skozi Kopačnico, Leskovico, Laze in Gorenje Novake, kjer je domačija »Kanižar«.

 

Informacije:

info@tris-svetovanje.si

Tel.: +386 40 638 110

+386 41 378 798

www.tris-svetovanje.si